Reparation

Vi reparerar även din matta. Lämna in den till oss så gör vi en bedömning efter påseende.
Vi ger dig sedan ett kostnadsförslag på reparation.

 

 

Tips & Råd

Den handknutna mattan, även om den är mycket välgjord, är aldrig helt rak. Den maskingjorda mattan däremot har helt raka sidor. På den handgjorda mattan är fransen fortsättningen på varpen medan fransen på en maskingjord matta är påsydd i efterhand. Luggen på den handknutna mattan består av hundratusentals garnändar som är knutna runt varptrådarna. Mattans färg kan variera beroende från vilket håll man ser den. By- och nomadmattor kan innehålla färgskiftningar, sk abrascher. Det beror på att knytaren tvingats använda garn från olika färgbad. I by- och nomadmattor betraktas inte abrascher som en defekt utan snarare en del av mattans charm.

En orientalisk matta bör man se som en livslång investering. Rätt skött kan den behålla sin skönhet och sitt värde i flera generationer. Mattan bör dammsugas en gång i veckan. Man skall använda planmunstycket och dammsuga i luggens riktning. Mattan bör vändas då och då för att slitaget ska bli jämnt. Det han vara lämpligt att någon gång per år hänga ut mattan i friska luften. Vintertid kan mattan läggas ut i ren snö med luggen nedåt för att befria den från fibrer och småpartiklar. En orientmatta ska inte piskas Eller skakas hårt.

Efter år av användning behöver kanske mattan tvättas. Detta görs hos en ansvarskännande mattfirma, inte hos en vanlig kemtvätt. Ge akt på slitage och vänta inte för länge med att lämna in mattan för reparation.